Hup Holland Hup

Mijn eerste blog! Ja, zeg nou eerlijk, als sidekick bij een workshop over onder meer bloggen (zij vertelt over tekst, ik over taal) kan ik toch niet meer achterblijven?

En ideeën genoeg in mijn hoofd. Over dingen die ik meemaak in mijn werk – of privé, waar ik over lees, of over iets wat ik me afvraag. Meestal taalgerelateerd, maar soms ook iets alledaags.

Dit blog* gaat over Holland. Over waarom Holland, Hol-land heet.

En dan bedoel ik de provincies Noord- en Zuid-Holland. Niet heel Nederland, zoals het buitenland ons hele land vaak Holland noemt. Alhoewel ik me ineens realiseer dat de media daar ook aan meewerken met Heel Holland bakt, Ik hou van Holland en The voice of Holland. En wat te denken van Hup Holland Hup als we ons Oranjelegioen aanmoedigen? We doen het dus zelf ook.

Mijn geliefde Zuid-Limburgse medemens noemt alles boven Roermond ‘Holland’, en iedereen die niet uit Limburg komt wordt als ‘Hollander’ bestempeld. Nu kom ik oorspronkelijk uit (de buurt van) Rotterdam, dus ik bén een geboren Hollander, maar hier in Limburg ben je net zo goed een Hollander als je uit Urk, Breda of Zutphen komt.

Ik dwaal af. Terug naar het onderwerp. Waarom heet Holland, Hol-land?

Is het omdat er vroeger niemand woonde, en het er nogal galmde (hol klonk) als je iets zei? Nee. Is het omdat er veel konijnen, vossen en andere dieren woonden, die holen groeven? Ook niet. Is het omdat er (toen al) zoveel leuke mensen woonden dat ze elkaar het hoofd op hol brachten? Nee. Konden ze dan heel hard hollen? Nee! Of ja, misschien waren die laatste twee dingen wel zo, maar dat is hier niet relevant.

Ik vertel het je. Holland heette ooit Holtlant = houtland.

bron: wikipedia.org
bron: wikipedia.org

Ruim 900 jaar geleden (om en nabij het jaar 1100) leefde graaf Floris II. Zijn opa, graaf Floris I, bezat al een flink stuk grond ten noorden van de Rijn. Toen Floris II dit stuk grond erfde, noemde hij zichzelf comes de Holtlant (comes = graaf). Waarschijnlijk omdat er in dit gebied toentertijd veel bossen waren.

Holland is dus vanuit de geschiedenis echt iets anders dan Nederland.

Maar in de Gouden Eeuw (de 17e eeuw) was Holland (vooral Amsterdam) een wereldhandelscentrum. Het buitenland deed zaken met Holland en daarom werd Nederland als Holland aangezien. En dat is nooit meer veranderd.

Ik hoop dat je het interessant vond! Wil je meer? Iedere maand geef ik de ‘nieuwsbrief’ Talige Trivia uit, waarin ik leuke en handige taalweetjes met je deel. Je kunt je hier inschrijven.

Hartelijke groeten,

Marjoleine_75px

 

 

* Zowel ‘het blog’ als ‘de blog’ rekent Van Dale goed. Ik vind ‘het blog’ mooier.